Darázskő (réti mészkő) a szegedi vár falában

Szeged hazánk és a Dél-Alföld egyik lüktető gazdasági, oktatási és kulturális központja. A város számtalan látnivalót rejteget, de azt már kevesebben tudják, hogy itt volt az Alföld egyik legnagyobb vára!

A vár elődje már a tatárjárás előtt létezett, de komolyabb bővítésére és megerősítésére az 1241/1242-es események után került sor. Szeged az Erdélyből a Maroson érkező só egyik fontos vég- és átrakóállomása volt, ami kiemelkedő védelmet igényelt. A vár hosszú története során a 16. század közepén a törökök kezére került, egészen 1688-ig. Később elvesztette hadászati jelentőségét, s az 1879-es nagy árvíz után a hatalmas várat lebontották, mert akadályozta az újjászülető város terjeszkedését.
A hatalmas vár alapvetően téglából épült, de láthatók a mai megmaradt részleteken is pl. miocén homokkövekből álló részletek, idomok.
A képen egy réti mészkő vagy népies nevén darázskő látható, amelyet szintén felhasználtak a vár építésekor. A magas karbonáttartalmú üledékes kőzet az Alföld szikes tavaiban képződött a pleisztocéntől kezdődően, és még napjainkban is zajlik.
Hasonló “darázsköves” témájú cikkünk itt érhető el!

A vár pontos helyét és a rovat többi pontját itt találod: Térképnézet

Fotó és szöveg: Veres Zsolt