A földvári magasparton állt valaha a vaskori erőd

A Tihanyi-félszigettel szemben, a Balaton déli partján helyezkedik el Balatonföldvár. Az ősidők óta lakott település nevét vaskori földváráról kapta. Az árnyas parkjairól, régi villáiról és az egyik legszebb balatoni kikötőjéről nevezetes városka üdülőhellyé alakulása a 19. század végén indult meg, a területbirtokos Széchenyi család jóvoltából.

A város hajó- és vasútállomásától nem messze található a Petőfi Sándor utca. A régebbi nevén Imre utca (Széchenyi Imre után) rejti Balatonföldvár legrégebbi villáit, amelyek döntő többsége a 19. század végén épült. Az épületek falain elhelyezett emléktáblák tanulsága szerint volt itt nyaralója Bajor Gizi színésznőnek, Széchenyi Zsigmond írónak és Afrika-vadásznak, vagy épp Korányi Frigyes professzornak is. A Petőfi Sándor utca nyugati irányú folytatása már a Kelta sétány névre hallgat és a Balaton hullámverése által kialakított, pannon (késő-miocén) üledékekből álló magaspart peremére vezet ki. Kevesen tudják, hogy valaha Balatonföldvár ezen részén feküdt a Dunántúl egyik legnagyobb vaskori erődje.
A régészeti leletek tanulsága szerint Balatonföldvár és térsége már az ősidőktől fogva lakott hely. A Balaton vizének eróziós tevékenysége a part közelében elhelyezkedő pannon üledékes rétegsort alámosta, mely hatására egy kb. 40 m magas partfal jött létre. A természetes módon jól védhető magaslat szinte tálcán kínálta magát, hogy valamiféle erősség épüljön fel rá. A Kr. e. 4. század környékén (vaskor) kelta népcsoportok telepedtek meg a mai Balatonföldvár térségében, akik erődített telepet hoztak létre a magaspart peremén. A kb. 600 m hosszú, 400 m széles és 10 m magas sáncot hatalmas, 6-8 m mély árokrendszer övezte. Sajnos a történelem viharai és a 19. század végi, 20. század eleji villaépítkezések sem kímélték az egykori földvárat, amelynek mára már hírmondója sem maradt. A Petőfi Sándor utca, Kelta sétány és a Boldogasszony-kápolna térségében voltak legtovább láthatók a sánc maradványai. A földvár és a kelták emlékét ma a Kelta sétány, valamint a Keltatúra tanösvény útvonala és neve őrzi.
A Kelta sétány és a Kilátó köz találkozásánál találjuk Balatonföldvár országzászlóját, amely eredetileg 1936-ban épült, de a későbbi elbontása miatt mai formájában csak 1991 óta látható itt. Az országzászló előtti kis teraszról csodálatos kilátásban lehet részünk a Tihanyi-félsziget irányába, és a Balaton tükrén ringatózó vitorlásokra.
A balatoni magaspartokról más cikkeinkben is olvashatnak, itt és itt!

Az egykori földvár pontos helyét és a rovat többi pontját itt találod: Térképnézet

Fotó és szöveg: Veres Zsolt