A képen az Egertől északra elhelyezkedő, csodálatos természeti környezetben fekvő Szarvaskő falucska látható, amely a Bükk nyugati peremén, az Eger-patak völgyében terül el.
Láthatjuk azt, hogy a település egy kis völgytágulatban helyezkedik el, míg tőle északra az Eger-patak völgye összeszűkül, keskeny szurdokban folyik. A morfológiai (domborzati) különbségeknek ebben az esetben (is) kőzettani okai vannak.
A terület földtani felépítésében jura időszaki (kb. 165 millió éves) bazalt (ez egy sötét színű, bázikus kiömlési magmás kőzet) és agyagpala (ez egy agyagos kőzetek átalakulásával létrejött metamorf kőzet) vesz részt. Az Eger-patak bevágódása, eróziós tevékenysége a kemény, ellenálló bazaltban szinte függőleges falú szurdokot tudott “kifaragni” az elmúlt pár millió évben, míg a “puhább” agyagpalában (annak jobban málló, pusztuló mivolta miatt) széles, terjengős völgytágulat alakult ki. A tájkép szemlélése közben szokták mondani a szakemberek, hogy a morfológia árulkodik a területet felépítő kőzetekről!

A földrajz tananyaghoz való kapcsolódás (témakör/lecke):
– A kőzetburok földrajza: Az ásványok és a kőzetek keletkezése
– A vízburok földrajza: A folyóvíz felszínformáló munkája
– Magyarország természeti földrajza: Az Északi-középhegység (Bükk)

Ábra és szöveg: Veres Zsolt