Perm korú riolitos telér a devon mészkőben

Székesfehérvár és a Balaton között utazva, autónk vagy tömegközlekedési járművünk ablakából szemlélődve, a Mezőföld északi részének sík vidékéből egy enyhén kiemelkedő vonulat ragadhatja meg tekintetünket. A hegy tetején geodéziai mérőtorony áll, oldalában szőlők és gyümölcsösök húzódnak, kedves hétvégi telkekkel és présházakkal. A Szár-hegy és Somlyó-hegy kőbányával megbontott vonulatai igazi földtani csemegéket rejtenek, hisz csak kevesen tudják, hogy itt bukkannak a felszínre olyan kőzetek, amelyek magyarországi szinten is igen idősnek számítanak. Járjunk most ennek nyomába, kalandra fel!

A vonulat fő tömegét devon korú, sekélytengeri képződésű, vastagpados, fehér vagy világos színű, nagy tisztaságú, finomszemcsés mészkő alkotja. A karbonátplatformon képződött mészkövet később olyan metamorf hatások érték, amelyek miatt az átkristályosodott, helyenként márvánnyá alakult. Az ősmaradványokban szegény üledékes kőzet a bányászat fő célja, amely nagy tisztasága miatt kohászati célokra (pl. Dunaújváros) kiválóan alkalmas. A devon korú kristályos mészkövet a későbbi földtörténeti korokban különféle magmás hatások érték, amelyek miatt az helyenként erősen átalakult.
A bánya keleti felében tárulnak fel azok a kőzettestek, amelyeket triász andezittelérek jártak át. A mészkő és a magmás test kontaktusán szkarnosodás játszódott le, amely hatására különleges ásványegyüttes jött létre, a gyűjtők nagy örömére. A Somlyó-hegy bányászat által megbontott tömegében tanulmányozhatók azok a perm korú riolitos telérek, amelyek egyike a képen is látható.
A kb. 10 méter vastag, közel függőleges, KÉK–NyDNy-i csapásirányú telérkőzet mészkőbe települése több kibukkanás alapján is megfigyelhető. Kontakt hatása nem látszik, határa tektonikusan zavart. Anyaga világossárga, erőteljesen átalakult, igen finomszemcsés alapanyagot tartalmazó, porfíros szövetű kőzet, porfíros elegyrészként nagyon kevés gömbölyded, max. ½ cm-es átmérőjű kvarcot, jelentős mennyiségű, nehezen megfigyelhető, erősen agyagásványosodott földpátot és kévés, erősen kifakult, néhány mm-t is elérő biotitot tartalmaz. Gyenge piritesedés és kovásodás is tapasztalható, a repedések felületén gyakoriak a Mn-dendritek. A bánya engedéllyel látogatható.

A kőbánya pontos helyét és a rovat többi pontját itt találod: Térképnézet

Fotó és szöveg: Veres Zsolt

Forrás: https://foldtan.hu/sites/default/files/DKHG_kirandulasvezeto2012_MOL.pdf