A szalontai Csonkatorony látképe

A Nagyalföld keleti peremén, a magyar-román államhatár romániai oldalán fekszik a csendes kis alföldi városka, Nagyszalonta. Az Árpád-kori eredetű, a törökök által elpusztított és a hajdúk által újraalapított egykori mezőváros kb. 17 ezer fős lakosságának ma közel 60%-a magyar anyanyelvű. A település legrégebbi épülete a városközpontban található Csonkatorony, amelyben ma az Arany János Emlékmúzeum foglal helyet.

Nagyszalonta környéke már az ősidők óta lakott, aminek egyik ékes bizonyítéka a településtől nem messze húzódó, több ezer éves erődrendszer maradványai (Csörsz-árok). A középkorban Szalonta nem volt jelentős település, aminek első nagy tragédiája a tatárdúlás volt. 1598-ban érte a települést a második nagy csapás, amikor is a törökök pusztították el. A lakosság pótlására Bocskai István erdélyi fejedelem 300 hajdút telepített le (1606), akik a város újraalapítói voltak. Ők építették fel azt a várat 1636-ra, amelynek egyetlen megmaradt része a ma is látható Csonkatorony. Az erődítmény többi részét II. Rákóczi Ferenc romboltatta le a szabadságharc ideje alatt.
A vastag falú, kicsiny ablakokkal és lőrésekkel tarkított toronyban 1899 óta “üzemel” az emlékmúzeum, hála Arany János fiának, Lászlónak, aki néhány évvel Arany János halála után Szalonta városának adományozta édesapja hagyatékának egy jelentős részét. A díszes bejárat, amelynek ékessége az Arany Jánost ábrázoló szobor csak később, 1907-ben készült el (korábban a bejárat sem itt, hanem a déli oldalon volt). A szobrot Stróbl Alajos tervezte és Szeszák Ferenc kivitelezte.
A torony emeleteit végigjárva bepillantást nyerhetünk Arany egykori dolgozószobájának részleteibe és a Petőfivel kötött barátság állomásait is feleleveníthetjük.
A Nagyszalonta központjában lévő parkban áll a Romániához csatolt területek egyetlen megmaradt Kossuth szobra (Tóth András, 1901), a háttérében pedig a 18. századi református templom magasodik.

A Csonkatorony pontos helyét és a rovat többi pontját itt találod: Térképnézet

Fotó és szöveg: Veres Zsolt