Kilátás a Páreng főgerincéről a Rosiile-tó felé

A Déli-Kárpátok központi részén, az Erdély felől érkezők szeme elől szégyenlősen rejtőzve, méltóságteljesen emelkedik a Petrozsényi-medence fölé a Páreng. A tömeges, de nem vad megjelenésű hegység a Déli-Kárpátok második legmagasabb tagja (a Fogarasi-havasok után), amely a 2519 m magas Nagy-Párengben “tetőzik”. A hegység főgerince jó idő esetében 3-4 nap alatt kényelmesen végigjárható, s nem tartozik a legvadabb, legveszélyesebb vonulatok közé. Kalandozzunk most el ide, s járjuk végig a hegység legszebb tájait!

A hegység fő tömegét különféle metamorf kőzetek alkotják, de helyenként kitakaróznak az ezekbe egykoron benyomult mélységi magmás gránitok és granodioritok is. A magasan az erdőhatár fölé nyúló Páreng (vagy más elnevezéssel Páring) kelet-nyugati csapású hegytömegének észak felé néző völgyei meredekebbek, vadabbak, mint a dél felé tekintő völgyek, amelyek lankásabbak, menedékesebbek. Ebben a legnagyobb felelős a jég volt, hisz a hegység legmagasabb régiói a jégkorszakokban eljegesedtek. Az legzordabb, legjobban eljegesedő északi oldalakat a jég erőteljesen “megfaragta”, ennek köszönheti vad, szakadékos, igazi alpesi kinézetét.
Az egykori gleccserek nyomai szépen látszanak a völgyekben is, hisz a jellegzetes parabola alak a mozgó jég felszínátalakító munkájának köszönhető. Akár csak a tengerszemek, amelyek vizének csillogása már messziről észrevehető a völgyek mélyén. A mély, kerekded alakú és tiszta vizű tavacskák az egykori völgyfők jég által túlmélyített mélyedéseiben ülnek meg. Nevüket onnan kapták, hogy a régi korok kutatói a tavak éves vízszintingadozását párhuzamba hozták a világtenger szintjének változásaival. A Retyezát mellett a Párengben található a legtöbb ilyen tengerszem.
A képen a főgerincről észak felé található Rosiile- és Zanoaga-tavak látszanak. Az előtérben lévő Rosiile-tó egyben a Páreng legnagyobb és legmélyebb tengerszeme is.

A képen is látható tengerszem pontos helyét és a rovat többi pontját itt találod: Térképnézet

Fotó és szöveg: Veres Zsolt