Az Ördög-gát-vízesés tavasszal

Magyarország északi részén–nem messze a mindenki számára ismerősen “csengő” Aggtelektől–húzódik a Rudabányai-hegység. A kistáj hazánk egyik kevésbé ismert és turisták által alig járt vidéke. A kb. 15 km hosszú, északkelet–délnyugati csapású, erdővel fedett hegység Rudabánya városka térségéből indul, s északkeleten a Bódva folyó mély völgye választja el a szerves folytatásának tekinthető Szalonnai-hegységtől. A terület mezozós (középidei) üledékes kőzeteibe vágódott bele a terület egyik káprázatos szurdokvölgye, a Telekes-völgy.

Az elmúlt pár millió évben a Rudabányai-hegység területe több száz métert emelkedett, amellyel lépést tartva vágódott bele a triász és jura időszaki üledékes kőzetekbe a Telekes-patak. Ezen folyamatok miatt a szurdok oldalai „nyitott könyvként”, természetes geológiai feltárásokban mutatják be a terület különféle kőzettípusait. A völgy bizonyos részein a geológusok a természetes folyamatokra kicsit „rásegítettek”, kutatóárkokat és kutatóaknákat alakítva ki. A természetes és mesterséges földtani feltárások így akár több tíz millió év üledékeit is feltárhatják, mesélve az egykori őskörnyezetről, üledékképződési viszonyokról, éghajlatról és élővilágról is. Itt hatványozottan igaz az ősi latin közmondás, miszerint „a kövek mesélnek”, azaz „saxa loquuntur”.
A völgy középső szakaszán található a szurdok egyik leglátványosabb képződménye, az Ördög-gát-vízesés, amely különösen csapadékos időben nyújt megkapó látványt. A patak korábban nagy kanyarulattal kerülte ki az útjában álló triász mészkő rétegbordát, de idővel átfűrészelte azt. Ennek az lett az eredménye, hogy a korábbi mederkanyar szárazra került (Keringő), az átfűrészelt szakaszon pedig a nagy szintkülönbség miatt egy vízesés jött létre (ez tulajdonképpen az Ördög-gát). Völgyi vándorlásunk során a Keringőben kerüljük meg a turistaúttal együtt az Ördög-gátat. Külön érdekesség, hogy az Ördög-gátat már középkori oklevelek is említik (“Urdunggata”).
A vízeséstől nem messze találjuk az Ördög-gát-lyuknak nevezett barlangot. A triász mészkőben oldódással létrejött, több mint 70 m hosszú üreget régészeti leletei tették híressé, amelyek azt bizonyítják, hogy a Telekes-völgy és környéke már több ezer éve lakott. A völgytalp felett magasan pedig egy zsomboly nyílása kereshető fel (Csengő-lyuk-zsomboly).
A szurdokvölgy végigjárása különösen nagyobb vízállás esetében kerülhet bele a “kalandtúra” tárgykörébe. A Telekes-völgyben tett túránkat összeköthetjük az alsótelekesi gipsz-anhidrit külfejtés felkeresésével is.

Az Ördög-gát pontos helyét és a rovat többi pontját itt találod: Térképnézet

Fotó és szöveg: Veres Zsolt