Az egykori rudabányai vasércbánya látképe

A borsodi megyeszékhelytől, Miskolctól északra, dombok ölelésében bújik meg Rudabánya városa. Az egykor módos és jelentős lakossággal bíró bányaváros ma lehangoló képet mutat. Az évszázados ércbányászat fontosságát még a település neve is mutatja, hisz a “ruda” szláv eredetű szó, s ércet jelent.

Rudabánya környékén már régóta ismerik őseink a felszínen is megtalálható különféle érceket, de nagyobb volumenű bányászata a 14-15. században kezdődött el. Ekkor volt Rudabánya első virágkora, amely során a városka tagja lett a felső-magyarországi bányavárosok szövetségének. A településre német anyanyelvű bányásznépesség érkezett, akiknek hatalmas gótikus templom is épült. Ekkoriban főleg ezüstöt és rezet bányásztak. Egy nagyobb hanyatlás után a 19. században tértek át a felszíni-, majd mélyművelésű vasércbányászatra, amely kisebb megszakításokkal 1985-ig zajlott. Hazánk utolsó vasércbányája ekkor zárta be végleg kapuit.
A Rudabányai-hegységet különféle triász korú törmelékes és karbonátos kőzetek építik fel. Ezeket az üledékes kőzeteket a jura időszakban a mélyből feláramló vasas oldatok járták át, s szakszóval élve metaszomatizálták. Ekkor keletkezett az a nagy tömegű és szeszélyes kifejlődésű sziderites vasérc (vörösvasérc), amely a mélyszinti bányászat alapját képezte. A sziderites tömzsök felső zónája a beszivárgó csapadékvizek hatására feloxidálódott, limonittá (barnavasérccé) alakult át. Ez volt a felszíni és felszínközeli bányászat tárgya. Természetesen számtalan más (érc)ásvány is keletkezett (pl. termésarany, termésezüst, termésréz, barit, stb.), amely miatt Rudabánya hazánk egyik legizgalmasabb ásványgyűjtő helye lett.
Rudabánya térségében a késő-miocénben a Pannon-tó vize hullámzott, amelyből nagy vastagságú lignites, különféle szemcseösszetételű törmelékes rétegsor rakódott le. Ebben találták meg “Rudi” maradványait, amely egy 10 millió évvel ezelőtt élt “ős” volt.
Nemrégiben nyílt meg a “Rudapithecus Hungaricus Majomsziget” elnevezésű látogatóközpont is, amely számtalan attrakcióval (pl. tanösvények, látványtár) várja kedves látogatóit.

Az egykori ércbánya helyét és a rovat többi pontját itt találod: Térképnézet

Fotó és szöveg: Veres Zsolt