Zubogy Árpád-kori temploma és fa haranglába

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a Putnoki (Borsodi)-dombság lankái között, a Csörgős-patak mellett fekszik az ősi, Árpád-kori kis település, Zubogy. Az 500 fős lakosságot alig meghaladó község fontos látnivalója az Árpád-kori templom és a mellette álló fa harangláb.

Isten házának őse valamikor a 12-13. században épülhetett román stílusban, amelyet az 1400-as években az akkor divatos gótikus stílusban átépítettek. Ennek a stílusnak a jellegzetességei uralják az épület nagy részét: a karcsú támpillérek, valamint a csúcsíves, mérműves ablakok.
A zubogyi közösség életére többször rátörtek a környéken portyázó hitetlen török hordák, akik a templomban is komoly károkat tettek. Ezt követően, az 1700-as évek elején új tetőszerkezetet, hajója sík deszkamennyezetet kapott. Az ezen fellelhető 1726-os évszám jelzi az újjáépítés befejezésének dátumát. A reformátusok által használt templom belseje is igazi csemegéket rejt: leveles, virágos indadíszítéses festett famennyezet, festett karzatokat és padokat, míves szószéket és koronát.
Az épület mellett található fa harangláb a 18. századból származik.

A templom pontos helyét és a rovat többi pontját itt találod: Térképnézet

Fotó és szöveg: Veres Zsolt