A Révi-szoros, aljában a Sebes-Körössel

Nagyvárad és Kolozsvár között félúton találhatók Körösrév és Vársonkolyos községek, amelyek között a Sebes-Körös egy hatalmas szurdokot alakított ki. A terület kőzetanyaga egy kemény, jura korú (kb. 150 millió éves) mészkő, amely a Királyerdő hegység északi nyúlványai közé tartozik. Ebbe az emelkedő területbe vágta bele magát a folyó az elmúlt pár millió évben, s hozta létre az Erdélyi-szigethegység, sőt egész Erdély egyik leglátványosabb szurdokát.

A turistautak szinte behálózzák a szurdok környékét, amelyeket bejárva kilátóhelyek megkapó panorámái között válogathatunk. Aki nem készült fel a területből, annak eligazodását egy tanösvény táblái is segítik, amelyre magyar nyelven is felírták az információkat, amely sajnos elég ritka. A szurdok látványát néha színesítik (vagy inkább elrontják) a vonatok, ugyanis 1870-től itt járnak a Kolozsvár és Nagyvárad közötti szerelvények. Aki vonzódik a barlangok iránt, az megtalálja számításait a Révi-szorosban, hisz itt található az 1903-ban felfedezett Zichy-barlang. A cseppkövekben gazdag járatrendszer vezetővel tekinthető meg, s közel 2 órát vesz igénybe a földalatti barangolás. A bejárat mellett csodálatos vízesés tekinthető meg.
A folyó folyásával szemben haladva, a szurdok utáni völgytágulatban Vársonkolyos község következik, amelyen túlhaladva a Sebes-Körös ismét hegyek között tekereg. Ebben a szurdokban több barlangot látogathatunk meg. Ilyen például a Nagy Magyar-barlang, amelyhez a folyón átívelő függőhídon lehet átjutni.

A szurdok pontos helyét és a rovat többi pontját itt találod: Térképnézet

Fotó és szöveg: Veres Zsolt