Az egerszalóki “Sódomb” részlete

A lenti képet látva azt hihetnénk, hogy valóban a híres törökországi Pamukkaléban járunk. A kép viszont nem ott, hanem a Heves megyei Egerszalók mellett készült!

1961-ben a község mellett a geológusok olaj és gáz után kutattak, amikor is a fúrás közben kb. 400 m mélyről 65°C-os termálvíz tört fel. A kutat magára hagyták, viszont az elégtelen műszaki lezárás miatt a kút “eresztett”.
A felszínre új körülmények közé (kisebb nyomás és hőmérséklet) érkező melegvízből elkezdődött az oldott anyag kicsapódása. Az oldott karbonát kiválása miatt egy különleges formájú és fehér színű mésztufából álló domb születése kezdődött el, amelynek képződése még napjainkban is tart. A mélyben egy eocén korú meszes összletből oldja ki a forró víz a karbonátot és hozza magával a felszín felé. Egy második kutat is fúrtak még 1987-ben, amelyre a másik kúttal együtt egy kis fürdőtelep épült ki.
A gyógyvíz közepes oldottanyag-tartalmú, kalcium-nátrium-hidrogénkarbonátos jellegű, kemény, fluoridos, kénes termálvíz. A víz 30 nyomelemet tartalmaz: 12 biológiailag nélkülözhetetlen, 7 általánosan kedvező hatású és 11 ismeretlen hatásút.
A romantikus kis hangulatú fürdőtelep helyére 10 évvel ezelőtt egy behemót wellness-szálloda épült, amely teljesen felülírta a terület eredeti állapotát.
A fentiekből is láthatjuk, hogy az egerszalóki “sódomb” nem létezne, ha nem kutattak volna a szakemberek nyersanyag után Egerszalók mellett.
Egy Egerszalók mellett található földtudományi értékkel kapcsolatos cikkünket itt olvashatja el!

A “sódomb” pontos helyét és a rovat többi pontját itt találod: Térképnézet

Fotó és szöveg: Veres Zsolt