A háttérben a Pop Iván csúcsa integet

A történelmi Kárpátalja ma Ukrajnához tartozik, amelyet méltóságteljesen szelnek át az Északkeleti-Kárpátok erdős vonulatai. A Kárpátok több tagja is felkereshető a területen, amelyek közül az egyik legismertebb hegység a Csornahora. A vonulat többek között arról nevezetes, hogy itt erednek a Tisza forráságai, és itt található egész Ukrajna legmagasabb pontja, a 2061 m magas Hoverla is. Jelen írásunkban a 2022 m magas Pop Iván csúcsára látogatunk el, amelyen egy hatalmas épület romjai fedezhetők fel. De vajon milyen vár állhatott ily magasan?

A válasz, hogy nem középkori erőd, hanem csillagvizsgáló koronázta a 2000 m fölé nyúló markáns hegycsúcs tetejét, méghozzá a lengyel népé. Furcsa belegondolni is, hogy a II. világháború előtt Lengyelország fennhatósága alá tartozott az a terület, amelyen azóta számtalan hatalom uralkodott.
Az obszervatórium alapkőletételére 1936-ban került sor, s mintegy 2 évig tartottak a munkálatok a Fehér Elefántnak is becézett Pop Iván 2022 m magas csúcsán. Azért választották a Kárpátok e mindentől távol eső csúcsát az építkezésre, mert a légkör tisztasága és a fényszennyezés hiánya miatt a kutatómunka itt zavartalanul folyhatott. A hatalmas, erődszerű épület kivitelezése nem volt könnyű feladat: az építőkő adott volt ugyan helyben, de az összes többi eszközt fel kellett juttatni a lakott területektől távol eső csúcsra, amely komoly kihívásokat állított a kivitelezők elé. A méretes teleszkóp beüzemelését személyesen az angol gyártó cég munkatársai végezték el. 1938. július 29-én került sor az ünnepélyes megnyitóra. Ilyen jellegű építménnyel Európában Lengyelországon kívül csupán Franciaország rendelkezett a Pireneusokban, s az egész világon ez volt a hatodik ilyen csillagvizsgáló.
1939. szeptember 1-én Németország lerohanta Lengyelországot. Az akkor még csak egy éve működő obszervatórium lengyel munkatársai elmenekültek, s helyüket később szovjet tudósok vették át. Később magyar csapatok is állomásoztak benne, de később sorsa a teljes pusztulás lett: a környék lakossága szinte minden mozdíthatót elvitt az épületből.
A Pop Iván csúcsán ma komor kőfalak emlékeztetnek a terület szomorú, de annál beszédesebb történelmére. A Csornahora gerincét szemlélve szinte minden oldalról jól kivehető az erődszerű rom, amely csak hosszú magashegyi túrákkal érhető el.
A csatolt kép jobb oldalán magasodik a Pop Iván, ahol jól kivehetők az obszervatórium maradványai.

A csillagvizsgáló pontos helyét és a rovat többi pontját itt találod: Térképnézet

Fotó és szöveg: Veres Zsolt