A megújuló energiák közül a Nap sugárzó energiája az, amely hellyel-közzel egy adott földajzi térben valamilyen formában (pl. direkt vagy szórt sugárzás) szinte mindig rendelkezésre áll. Ennek a mértéke természetesen több tényezőtől függ (pl. évszak, napszak, felhőzöttség, légkör tisztasága), de kisfogyasztói vagy akár erőművi szinten is alkalmas lehet jelentősebb mennyiségű villamos energia megtermelésére.
A Napból érkező elektromágneses sugárzás aktív energetikai hasznosítására a napelemek hivatottak közreműködni, amelyek elektromos áramot állítanak elő. Ezt fotovillamos vagy fotovoltaikus hasznosításnak is nevezzük. Az ily módon kapott 12 vagy 24 V-os egyenfeszültséggel közvetlenül lehet fogyasztókat (pl. világítás, szellőztetés) működtetni, de pl. 230 V-os váltóáramú hálózati fogyasztók is működtethetők egy inverteres egység közbeiktatásával. Az összegyűjtött energiát kémiai úton akkumulátorokban tárolhatjuk.
Hazánkban a megújuló energiák közül napjainkban a napenergia hasznosításának előretörése figyelhető meg, hisz “gombamód” szaporodnak a naperőművek!

A földrajz tananyaghoz való kapcsolódás (témakör/lecke):
– A levegőburok földrajza: A levegő felmelegedése

Ábra és szöveg: Veres Zsolt