Egy alacsonyabb fekvésű síkvidéki területen a hóolvadásból származó víz, a csapadékvíz, a gátak alatt a folyókból kiszivárgó víz vagy a felszínre emelkedett talajvíz komoly gondokat okozhat. Többek között akadályozhatja az aktív mezőgazdasági tevékenységet, a mezőgazdasági gépek közlekedését, de a talajban is kedvezőtlen folyamatokat indíthat el. Ezekről a területekről a rendszerben lévő plusz víz lecsapolását belvízelvezető csatornahálózattal lehet eredményesen megoldani.
A megfelelő eséssel, hossz- és szélesség-paraméterekkel elkészített mesterséges árkok az ábrán is látható módon “leszívják” a talajból a “felesleges” vizeket és egy arra alkalmas helyre (pl. egy folyóba, mesterséges tározóba) vezetik le, így “szárítva” ki például egy mezőgazdasági területet.
Hazánkban több tízezer kilométer ilyen csatornahálózat áll rendelkezésünkre, amelyekkel az egyik nagy baj, hogy nyáron is elvezetik azt a kis vizet, amely egy aszályos időszakban bizony nagyon jól jönne! A csatornák tisztítása, kotrása alapvető feladat.

A fotó helyszíne: Csongrádi-sík (Alföld), Eperjes és Szarvas települések között

A földrajz tananyaghoz való kapcsolódás (témakör/lecke):
– A vízburok földrajza: Gazdálkodás a vizekkel
– Magyarország természeti földrajza: Az Alföld

Ábra és szöveg: Veres Zsolt