A tiszaszigeti Mélypont Emlékhely

A földrajzórákon annak idején jól bemagoltatták velünk, hogy hazánk legmagasabb pontja a Mátrában található Kékes-tető. Talán még arra is emlékezhetünk, hogy Magyarország középpontja Pusztavacs határában, a történelmi Magyarországé pedig Szarvas városában, a Holt-Körös partján kereshető fel. A következő kérdésre viszont nem biztos, hogy kapásból tudja mindenki a választ: „Hol található hazánk legmélyebb pontja?”. A válasz nem oly egyszerű, hisz legalább kettő ilyen pont van, nem is messze egymástól! Írásunkban a Szeged közelében fekvő Gyálarét és Tiszasziget határába látogatunk el, ahol a fenti fogós kérdésre próbálunk meg választ adni. Kalandra fel, irány a kövek világa!

A Szegedtől délre elterülő, Szerbia felé közúti határátkelővel rendelkező, 1955-től a mai nevét viselő település (korábban Ószentiván volt a neve) az ártérből kiemelkedő magaslaton (azaz „szigeten”) fekszik. Szabályos alaprajzi elrendezését az 1816-os pusztító árvíz után kapta (1846). Hazánk „leg” pontjai között Tiszasziget végleg beírta magát a földrajzi névanyagba, hisz az 1970-es években történt kimérése óta itt jegyzik Magyarország legmélyebb pontját (75,8 m a Balti-tenger szintje felett). 1984-től ezt a pontot egy faragott kopjafa jelzi, amely köré azóta egy kis emlékhely (Mélypont Emlékhely) épült ki nádfedeles pihenővel, térplasztikával és kerékpártárolóval. A Tisza árterében, a Marosszög kistájon fekvő emlékhelyhez esős időben járhatatlan földutakon, valamint a határátkelőhöz vezető országútról szilárd burkolatú úton juthatunk el. Itt jegyeznénk meg, hogy a tiszaszigeti mélypont része a Magyar Természetjáró Szövetség által létrehozott „Portyázások Magyarország jellemző földrajzi pontjaira” elnevezésű jelvényszerző túramozgalomnak, melynek meglátogatását egy erre a célra kialakított igazolófüzetben bélyegzéssel erősíthetjük meg Tiszaszigeten (pl. a kocsmában). Azt gondolhatnánk, hogy a sztori itt véget is ért, azonban a tiszaszigeti mélypont története 2007-ben váratlan fordulatot vett!
A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszékének egyik kutatója (Dr. Szatmári József) modern geodéziai (műholdas) helymeghatározó mérésekkel kimutatta, hogy a legmélyebb pont nem Tiszasziget mellett található, hisz ennek a pontnak a magassága „csak” 76,7 m. A Szegedhez tartozó Gyálarét és Röszke között, a Tisza árterében elterülő lúdvári részen található az a 75,8 m-es pont (már a Dél–Tisza-völgy kistájon), amely Magyarország legalacsonyabb pontjának számít. Szakmai érdekesség, hogy Lúdváron találták meg annak idején a „Lúdvári Vénusz” névre keresztelt, kb. 8 ezer éves neolitikumi (újkőkori) kis termékenység szobrocskát is. A lúdvári mélypont jelenleg semmivel sincs „megjelölve”, megközelítése, különösen esős időben, szinte lehetetlen.
A leírtak ellenére természetesen a „turisztikai mélypont” szerepét már senki sem veheti el Tiszasziget településtől, ahová érdemes egy kellemes ebéd utáni kirándulás keretében kilátogatni. Itt jegyeznénk meg, hogy egyes részletes topográfiai térképek a magyar–szerb határ térségében jeleznek a 75,8 m-nél alacsonyabb tengerszint feletti magasságot is, de ezek bemérése/bebizonyítása még ez idáig nem történt meg (de az is lehet, hogy térképi hiba).
Ha valaki erre kalandozik, érdemes kinézni a Kübekháza határában található különleges kőhöz is (Triplex Confinium), amely Magyarország, Szerbia és Románia határán magasodik.

A Mélypont Emlékhely pontos helyét és a rovat többi pontját itt találod: Térképnézet

Fotó és szöveg: Veres Zsolt