A Triplex Confinium a hármashatáron

Hazánk déli végein, Szegedtől dél-délkeleti irányban, a Tisza, a Maros és a magyar–szerb–román országhatár által bezárt „háromszögben” terül el hazánk egyik kevésbé ismert kistája, a Marosszög. A szinte tökéletes, asztallap simaságú tájegység felszínének kialakításában a Tisza és a Maros, valamint ezek mellékfolyói vettek részt.

A kistáj egyik érdekessége, hogy felszínének átlagos tengerszint feletti magassága 78 és 88 m között váltakozik, amely miatt a Marosszög Magyarország legmélyebb fekvésű területe. A természeti értékek mellett a Trianon óta határövezetben lévő, sokat szenvedett egykori Torontál vármegye északi része kulturális értékekben is rendkívül gazdag. Az Árpád-kori települések némelyike középkori eredetű templomok, vagy azok maradványait rejti (pl. Kiszombor, Szőreg), míg másokban egykori főúri rezidenciák emlékei kereshetők fel (pl. Deszk). A rózsatermesztéséről is nevezetes Marosszög etnikai összetétele is rendkívül változatos (pl. szerbek, svábok, szlovákok, románok), amely szépen tükröződik a települések képében is. A különféle népcsoportok és vallások templomai, építészeti stílusai, népviselete, zenéje és gasztronómiája mind-mind tetten érhetők a terület bejárása közben.
A Marosszög egy érdekes, de egyben szomorú “köve” a Kübekháza szomszédságában, a magyar–szerb–román hármas országhatáron álló Triplex Confinium. A település főterétől 4 km-re található fehér színű, lépcsős, három oldalú, címerekkel (és Trianon dátumával) ellátott objektum a trianoni békediktátum életbe lépése után épült fel a hármashatárra. A Triplex megszületése óta a határok átjárhatatlanságának a szimbóluma lett, hisz az új határ három oldalán egymástól karnyújtásnyira lévő települések közösségeit szakította el egymástól. A magyarországi Kübekháza, a szerbiai Rábé és a romániai Óbéba lakói 1920 előtt szinte szimbiózisban éltek egymással, ápolva napi szinten rokoni és baráti kapcsolataikat. Egyik nap viszont arra ébredtek, hogy már különböző országok lakói, s az új határ nem átjárható!
A rendszerváltás utáni időszak viszont már reményekre adott okot: 1998 óta minden évben egy alkalommal (általában Pünkösd körül) megnyitják a hármashatárt, amely mindenki számára átjárhatóvá válik, érvényes okiratok birtokában. Ilyenkor a települések lakói felkerekednek és átnéznek egymáshoz “szomszédolni”, nosztalgiázni kicsit a régi szép időkről (általában ilyenkor vannak a települési falunapok is). Szintén reménybeli, hogy talán a 2019-es évben egy új határátkelő is megnyílhat Kübekháza és a szerbiai Rábé között.
A pozitív fejleményeket viszont egy jelenkori népvándorlás árnyékolja be, amely miatt a Triplex környezetében magas kerítés emeltetett!
Ha kimegyünk Kübekházáról az emlékműhöz, feltétlenül legyen nálunk hivatalos okirat és figyeljünk arra, hogy nehogy véletlen rossz irányba menjünk, hisz határövezetben mozgunk!
Itt jegyeznénk meg, hogy érdemes túránkat a határnyitásra időzíteni, hisz ilyenkor kimehetünk Óbébára is, Téry Ödön szülőfalujába, s teljesíthetjük a CsMTSZ által létrehozott Téry Ödön Emlékút útvonalát is.

A Triplex Confinium pontos helyét és a rovat többi pontját itt találod: Térképnézet

Fotó és szöveg: Veres Zsolt