A “fúróvíz” forrása fölé épült kis csarnok látképe

A Nógrád megyei Bátonyterenye városának kisterenyei részén, a Chorin-telep északi szomszédságában, egy mező közepén érdekes építményre lehetünk figyelmesek. Egy hatszög alaprajzú, oldalán nyitott, zöld lábakon álló kis “csarnokra”, ahová emberek sietnek, kezükben üres flakonokkal. Ez a hely nem más, mint a bátonyterenyeiek híres “fúróvizének” foglalata, amely víz finom íze és gyógyító ereje már régóta ismert a környéken. Járjunk most ennek nyomába kicsit! Kalandra fel!

Az eredeti kutat (amely nem azonos a maival) a Salgótarjáni Kőszénbánya Rt. fúratta 1936-ban, hogy a közeli erőmű vízellátását megoldják. A változatos rétegsor átfúrása után a kút talpmélysége 374,6 m-en állapodott meg, egy sekélytengeri eredetű homokkőben. Noha a víz elég lett volna az erőmű vízellátásához, a magas oldottanyag-tartalma (főleg nátrium) miatt a hasznosítása meghiúsult, s később a kutat megszüntették.
1937-ben a Kőszénbánya Rt. újabb kutat fúratott a Chorin-telep Népboltja előtt, melynek a célja már kimondottan a kellemes ízű ásványvíz kiaknázása volt. Ez a kút már csak 262 m mély volt, s percenként 15-20 liter vizet adott. A magas ásványianyag-tartalom és az ebből adódó keresztmetszet-szűkülés miatt a kút később elapadt.
1952-ben Bartkó Lajos, a Nógrádi Szénbányák főgeológusa javaslatot tett a régi kút “felélesztésére”, melynek újrafúrása (a régi mellett) 1954-ben fejeződött be, 371,2 m-es talpmélységgel. Ez az a kút, amely ma is a helyiek szomját oltja!
A magas oldottanyag-tartalom miatt szintén megfigyelhető az utóbbi évtizedekben egy lassú hozamcsökkenés, amely a csövezet átmérőcsökkenésével (oldott anyagok kicsapódása) magyarázható. A kút vize enyhén szénsavas, amit az oldott szén-dioxid okoz. A szén-dioxid viszont (ellenben a híres erdélyi borvizekével) nem utóvulkáni eredetű, hanem a mélyben lévő karbonátos kőzetek termikus bomlásához (disszociációjához) köthető.
A kellemes ízű “fúróvíz” gyógyító hatása régóta ismert, általában ivókúraként alkalmazzák.

A fúróvíz pontos helyét és a rovat többi pontját itt találod: Térképnézet

Fotó és szöveg: Veres Zsolt

Forrás és további részletek: https://www.batonyterenye.hu/index.php/turisztika/a-kisterenyei-furo-viz.html