Szív alakú sírkövek Balatonudvari temetőjében

A Balaton északi partján, nem messze Tihanytól fekszik az ősi kis halászfaluból lett üdülőfalu, Balatonudvari. Nevét már egy 11. század végén kiadott oklevél is tartalmazta, amely bizonyítja Árpád-kori eredetét. A település története során szinte végig a tihanyi apátság birtoka volt. Balatonudvari északkeleti részén, egy kis magaslaton, szégyenlősen bújik meg a községi temető, amely különleges síkövei miatt országos hírnévre tett szert. Nézzük meg őket kicsit alaposabban! Először vizsgáljuk meg az egyedülálló, szív alakú sírkövek kőzetanyagát.

A Balaton-felvidék térségében több helyen is (pl. Balatonszepezd és Balatonakali, valamint Fövenyes és Balatonudvari között) a felszínre bukkan a középső-miocén szarmata korszakában lerakódott “durvamészkő”, amely hivatalosan a Tinnyei Mészkő Formáció névre hallgat. Az ősmaradványokban (pl. kagyló- és csigafélék kőbelei) rendkívül gazdag biogén karbonátos kőzet egy sekély és tagolt tengerparton rakódott le, ahol brakkvízi körülmények uralkodtak. Ez azt jeleni, hogy a szárazföld irányából érkező édesvizű folyók mintegy felhígították a sós tengervizet, létrehozva egy speciális életteret, az ezekhez a körülményekhez alkalmazkodott élővilággal. A lerakódó karbonátszemcsék homok szemcsenagyságúak voltak (szakmai kifejezéssel kalkarenit), s a későbbi kőzet ezekből cementálódott össze (innen kapta a “durvamészkő” elnevezést). A jellegzetes mészkövet több helyen is fejtették a fent megnevezett települések környékén, így Udvarinál is. Érdekesség, hogy a Tapolca alatt található Tavasbarlang is ebben a kőzetben oldódott ki.
A település mai temetőjét a 18. század végén nyithatták meg a református és katolikus hívek számára. A szív alakú sírkövek készítője nem ismert, de a monda szerint egy “udvari” kőműveslegény készítette az Akali határában fejtett kövekből. 63 szív alakú sírkő található itt, többön még jól kivehető a felirat. Ezek többsége az 1800-1850 közötti évekből származik.
A szív alakú sírkövekből álló temető egyedülálló a maga nemében, ezért helyi védelem alatt áll. Hasonló sírkövek egy-két környékbeli településen is fellelhetők (pl. Balatonfüreden), de ilyen mennyiségben csak itt, Balatonudvariban.

A temető pontos helyét és a rovat többi pontját itt találod: Térképnézet

Fotó és szöveg: Veres Zsolt