Lóczy vörös homokkő síremléke az arácsi temetőben

A Balaton északi partján, a “Riviéra” és a triász kőzetekből álló sasbércek között fekszik a közkedvelt üdülőhely, Balatonfüred. A város északkeleti részén, abba “beleolvadva” terül el az ősi kis halászfalu, Balatonarács, amely 1954 óta közigazgatásilag Füredhez tartozik. A csendes Arács utcáin sétálgatva, a Koloska-völgy felé haladva juthatunk el az Ótemetőbe, ahol a Balaton kiváló kutatójának, id. Lóczy Lajosnak sírjánál róhatjuk le tiszteletünket.

A síremlék méreteivel és színével kiemelkedik a temető többi sírja közül. A szép vörös színű homokkő a Balaton-felvidék egyik ikonikus kőzete, melynek anyaga a perm időszak végén (kb. 250 millió éve) rakódott le egy hatalmas folyóvízi rendszerben. A Pangea szuperkontinens hegyláncairól származó törmelékeket tömegmozgások és vízfolyások telepítették át a tengerek felé. Ennek törmelékes üledékes anyagából jött létre az a több száz méter vastag, a hematittól vöröses színű homokkő, amely ma a Balaton-felvidék egyes vonulatait alkotja. Bányászata már évezredek óta zajlik, s kövei templomok, présházak, várak falaiból köszönnek vissza. Nem véletlen tehát, hogy Lóczy sírja is e szép és tartós homokkőből készült el 1922-ben, Csillag István munkája nyomán.
Lóczy Lajos korának kiváló geográfusa/geológusa volt, aki számtalan tudományos eredményt hagyott maga mögött. 1891-ben kezdeményezte a Balaton tudományos kutatását, és 28 éven át irányította a magyar tudományos élet egyik legnagyobb vállalkozását, amelynek eredményeként a Balaton a világ egyik legalaposabban leírt területe lett. Balaton-kutatásainak két évtizedes eredményét “A Balaton tudományos tanulmányozásának eredményei” c. műben tette közzé.
A pozsonyi születésű Lóczy 1919-ben hagyott fel tudományos munkájával, s a balatonarácsi kúriájába vonult vissza. Ezt követően 1920. májusában hunyt el a balatonfüredi szanatóriumban. Kívánsága szerint pihen az arácsi temetőben, ahol síremlékét ünnepélyes keretek között halála után két évvel avatták fel a tudós özvegye, fia és a Magyar Földrajzi Társaság küldöttségének jelenlétében. Stein Aurél Ázsia-kutató, aki mesterének tekintette Lóczyt, a sírkövön látható havasi gyopárt a Himalájáról küldte.
Aki arra jár, térjen be az arácsi temetőbe, s hajtson főt a magyar tudományos élet egyik kiválósága, és a Balaton fáradhatatlan kutatójának sírja előtt!

A síremlék pontos helyét és a rovat többi pontját itt találod: Térképnézet

Fotó és szöveg: Veres Zsolt