A szerényen megbújó határkő Csabaszabadi határában

Békés megyében, Békéscsabától délnyugatra található a szlovák kisebbség által lakott falucska, Csabaszabadi. A település és Csanádapáca között félúton, az országút mellett fából faragott oszlop mutat a szántóföldek közé, Hármashatár-halom felirattal. A legtöbben elsiklanak mellette autójukkal, pedig rendkívül érdekes helyre sétálhatunk el innen, mintegy 15 perc alatt! De hová is? Járjunk most ennek utána!

A Hármashatár-halom lankásan emelkedik a környékbeli sík területek felé, s egy az Alföld sok ezer kunhalma közül. Györffy István néprajzkutató szerint a kunhalom fogalma a következő: “Olyan 5-10 m magas, 20-50 m átmérőjű kúp, vagy félgömb alakú képződmény, amely legtöbbször víz mellett, de vízmentes helyen terült el, s nagy százalékban temetkezőhely, sírdomb, őr- vagy határhalom volt.” A Hármashatár-halmot tanulmányozva megállapíthatjuk, hogy az elmúlt évszázadok bolygatásai miatt (pl. szántás) eredeti formáját és méreteit nagyrészt már elveszítette. De akkor miért olyan egyedülálló ez a kunhalom? A válasz a tetején található határkőben és a halom elhelyezkedésében rejlik.
A kunhalom neve is mutatja, hogy tetején három határ találkozik, méghozzá a történelmi Arad, Békés és Csanád vármegyék határa fut össze itt egy pontban.
A halom csúcsán valamikor a 19. században állíthatták fel a követ, de annak léte később, főleg Trianon miatt feledésbe merült. 2010-ben fedezte fel újból Zsikai Péter csanádapácai pedagógus, helytörténész kutató a földből 30 cm-re kilógó, bozótos környezetben lévő követ, melynek anyaga vöröses színű homokkő. Még ebben az évben elkészült a Csanádapácai Önkormányzat jóvoltából a kis emlékpark, melynek fő építménye a Szelekovszky László által akácfából készített emlékmű. A kis emlékparkban padok, ismertető táblák és egy fakereszt is várja az arra járókat. A nemzeti színű szalaggal és zászlóval ékesített ősi határkő a Hármashatár-halom csúcsán tekinthető meg. A halom növényzete is ősi, hisz itt tenyészik a taréjos búzafű elnevezésű, fokozottan védett lágyszárú növény.
Az országút és a halom között félúton egy ismertetőtábla is felhívja a figyelmet arra, hogy egy régi folyómedret harántolunk, amely az Ős-Maros egyik ága lehetett.

A Hármashatár-halom pontos helyét és a rovat többi pontját itt találod: Térképnézet

Fotó és szöveg: Veres Zsolt