Részlet a Vadálló-kövek tájékáról

A Visegrádi-hegység egyik legmagasabb és legkarakterisztikusabb csúcsa a 639 m magas Prédikálószék, amely “legkönnyebben” a Duna partján fekvő Dömösről közelíthető meg. A Rám-szakadék felé vezető Malom-patak völgyéből meredek kaptatón, a piros háromszög jelzésen juthatunk fel a bizarr sziklaképződményekhez, amelyek a Vadálló-kövek névre hallgatnak. A sziklaóriások között barangolva észrevehetjük, hogy mindegyik forma egyedi és különleges, amelyek különféle fantázianevekkel is felvérteződtek az idők folyamán (pl. Bunkó, Árpád trónja, Felkiáltójel, Nagytuskó). A kőmonstrumok kialakulásának megértéséhez vissza kell utaznunk az időben kb. 15 millió évet, amikor a Visegrádi-hegység térségét még pusztító vulkánkitörések formálták!

A terülten kb. 16,5 millió éve (középső-miocén bádeni korszaka) kezdődött a vulkáni működés, amely kb. 15 millió évvel ezelőtt fejeződhetett be. A hatalmas vulkáni felépítmények közül a legnagyobb a “Keserűs-hegyi vulkán” volt, amely a működésének utolsó fázisában rendkívül meredekké vált. Ennek az lett az eredménye, hogy a vulkán északi oldala katasztrofális hirtelenséggel összeomlott, s a forró törmelékáradatok a mélyebb térszínek felé szánkáztak. A hatalmas félkör alakú “szakadás” műholdfelvételeken kiválóan látszik, de a vízhálózat is remekül kirajzolja.
A vulkáni felépítményről lezúduló törmelékárak az egykori legmélyebb pontok, azaz a völgyek vonalát követték. A törmelék megállapodása és kőzetté válása után az erózió vette át a szerepet, ami mintegy kipreparálta az egykori ősi völgyekben lerakódott vulkáni törmelékárak anyagát. Ezért áll fent az a furcsa helyzet, hogy az egykori legmélyebb völgyek ma a kiemelkedések, az egykori kiemelkedések pedig a legmélyebb pontok. Egy ilyen katasztrofális völgyi törmelékár kipreparált maradványai a Vadálló-kövek is.
A bizarr sziklaalakzatokat a külső erők faragták ilyen szeszélyesre, ugyanis a nagyobb, keményebb blokkok kevésbé pusztulnak, mint a finomabb szemcseösszetételű részek.
Hasonló módon alakultak ki a Thirring– és a Zsivány-sziklák csoportjai, valamint a pomázi Kő-hegy “sziklaszobrai” is.

A Vadálló-kövek pontos helyét és a rovat többi pontját itt találod: Térképnézet

Fotó és szöveg: Veres Zsolt