A pósteleki Wenckheim-kastély maradványai

A Békés megyei Gyula és Békéscsaba között félúton fekszik Póstelek. Az erdőkkel övezett egykori Wenckheim-birtokot barangolva egy ódon kastélyrom falai között tehetünk történelmi időutazást.

Békés megye egyik legfiatalabb kastélya 1906-1909 között épült neobarokk stílusban Siedek Viktor bécsi építész tervei alapján. A pósteleki kastélyt és az azt körülvevő hatalmas parkot a szabadkígyósi gróf Wenckheim Frigyes és neje, gróf Wenckheim Krisztina adta nászajándékként Kriszta lányuknak, és vejüknek, gróf Széchenyi Antalnak. Az épület 1909-es felépüléséig az örökösök a ma Romániához tartozó Borossebesen éltek.
A 72 helyiséges, 3 szintes épület villany- és gázvilágítással, vízvezetékkel volt ellátva. Az alagsorban 30 helyiség, a magasföldszinten (ahol a család lakott) 28 helyiség volt. Ezek a termek Bécsből és Párizsból hozatott, különféle színű plüss tapétákkal béleltettek ki. Az épület a kor színvonalához képest igen modernnek számított, ezt mutatja például a falfűtés jelenléte is. A kastélyt mesébe illő franciakert vette körül, amelyben halastó és míves szökőkutak is helyet kaptak.
A Wenckheim és Széchenyi családokat a II. világháború szele söpörte el. 1944 őszén, amikor a grófi család elhagyta a kastélyt, termeit a környékbeli lakosok kifosztották, fel is gyújtották, s három helyiség jórészt kiégett. 1945 augusztusától indult folyamatos széthordása. 1947-ben a gyulai Gyógypedagógiai Leánynevelő intézet külső telephelyként a kastélyba történő elhelyezéséről intézkednek, de a tervek nem valósultak meg, a kastély továbbra is a lakosság szabad prédájaként pusztult.
A romjaiban is lenyűgöző és különleges kastélyrom ma szép parkosított környezetben tekinthető meg, s a látnivalókat tanösvény fűzi fel.

A kastély pontos helyét és a rovat többi pontját itt találod: Térképnézet

Fotó és szöveg: Veres Zsolt