A kvarcerekkel átszőtt Balatonfőkajári Kvarcfillit Formáció kőzetei

Hazánk területét különféle típusú, korú kőzetek és üledékek építik fel. Ezek között vannak pár millió, pár tíz millió, de akár több száz millió évesek is. Egy hegység kőzeteit vizsgálva különösen érdekesek lehetnek azok, amelyek a legidősebbeknek számítanak, főleg ha azok a felszínen is megmutatják magukat. A Dunántúli-középhegység(i-egység) legöregebb, felszínen is megtalálható kőzetei a Balatonfőkajár melletti Somlyó-hegyen bukkannak elő, egy “zsebkendőnyi” területen.

A Mezőföld (az Alföld dunántúli “folytatása”) pannon üledékekkel és lösszel fedett északnyugati szegletének szőlőkkel és szántóföldekkel borított dimbes-dombos vidékén emelkedik a balatonfőkajári Somlyó-hegy. A kis szőlőhegyet megmászva, pincék és présházak között érünk fel a nemrég szépen kitisztított földtani alapszelvényhez, amely mellett ismertetőtábla is áll.
Egy felhagyott kis kőfejtő tárja fel a földtörténeti paleozóikum (óidő) ordovícium és szilur időszakaiban (kb. 500-400 millió éve) képződött metamorf kőzettestet, amelyet a geológusok Balatonfőkajári Kvarcfillit Formációnak neveznek. A formációnak ez az egyetlen felszíni feltárása, a fúrások azonban több helyen harántolták a környéken (pl. a bánya talpán mélyült Bfj-1 fúrás is). Az átalakult, azaz metamorf kőzetekből álló képződményt eredetileg homokos, agyagos üledékek alkották, amelyekbe karbonátos és vulkáni horizontok is települtek. Ezt az összletet érte kb. 343-320 millió évvel ezelőtt egy alacsony nyomású, zöldpala-fáciesű metamorfózis, méghozzá a variszkuszi orogenezis (azaz hegységképződés) hatására. A metamorf hatást nem csak az újonnan megjelenő ásványok, hanem a kőzetek palássága, redőzöttsége is mutatja. A leírtakon kívül az eredeti kőzetek átkristályosodása még egy fontos információt hordoz magában: a kőzettest a története során a földkéreg mélyebb régióiban helyezkedett el, s csak az elmúlt pár millió évben takarózott ki az őt “fogva tartó” többi kőzet szorításából.
A szép kvarcerekkel átjárt fillitet a helyiek a szőlőhegyen található pincék és présházak építésénél használták fel. A metamorf kőzet málladékán kiváló ízű borokat készítenek, amelyet érdemes megkóstolni (pl. Feind Borház)!

A feltárás pontos helyét és a rovat többi pontját itt találod: Térképnézet

Fotó és szöveg: Veres Zsolt