A fegyverneki Csonkatorony látképe

Kicsiny hazánk történelme során igen sokat szenvedett. Földjét dúlták tatárok, törökök, osztrákok, oroszok és még a jó ég tudja, hogy kik. Ennek a következménye az (is) lett, hogy a középkori építészeti emlékeink nagy része elpusztult. Nagyon kevés az olyan épületmaradvány hazánkban, amely a 18. századnál régebbről származik. Ezen kevés mementó közé tartozik a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Fegyverneken álló Csonka- vagy Pusztatorony.

A nagykunsági városka délnyugati részén, egy magasabb térszínen elhelyezkedő temető közepén áll az 1480 körül épült gótikus templom maradványa, amely a megye egyik legrégebbi műemléke.
A téglából és kőből faragott négyzetes alapú torony megmaradt kétharmad része mintegy 16 méterre magasodik ki jelenlegi környezetéből. Az egykoron hozzá csatlakozó templom egyhajós, íves záródású, 24 méter hosszú és 12 méter széles építmény volt. 1872-ben rajz is készült a torony akkori állapotáról, amely szerint a torony alacsony, gúla alakú tetőzete zsindellyel volt fedve. Ekkor még láthatóak voltak a középkori templom alapfalai és a homlokzat elé ugró torony.
Régészeti feltárását nem teszi lehetővé a körülötte elterülő temető.

A templomrom pontos helyét és a rovat többi pontját itt találod: Térképnézet

Fotó és szöveg: Veres Zsolt