A látványos P/T határ Csopak mellett

A földtörténeti óidő (paleozóikum) és középidő (mezozóikum) határa, amely kb. 245 millió évvel ezelőttre tehető, nagyon kevés helyen tárul fel a Földön. Igaz ez hazánk területére is: a Bükkben ugyan folyamatos tengeri rétegsorban tanulmányozható a P/T (perm/triász) határ, de a Balaton-felvidék is rejteget ezen témában egy-két kuriózum földtani feltárást.

A Balatonfüredhez tartozó Balatonarács vasúti megállója közelében (már Csopak közigazgatási területén) egy látványos színezetű kőzetfal hívja fel magára a figyelmet. A feltárás alsó részében vörös színű homokkő és aleurolit tanulmányozható, amely a perm időszak végén képződött egy hatalmas folyóvízi síkság árterén és medrében (Balatonfelvidéki Homokkő Formáció).
Egy geológiai értelemben rövid üledékképződési szünet után már triász korú sárgás, fehéres színű kőzetek települnek a vörös képződményekre, amelyek már sekélytengeri környezetben lerakódott aleurolitok, homokkövek és homokos dolomitok (Köveskáli Dolomit Formáció).
A védett, ismertető táblával ellátott határ-alapszelvény kiválóan mutatja be a szárazföldi P/T határt, amikor is a korábbi folyóvízi síkságra lassan ráhúzódott a sekélytengeri környezet (ezt a folyamatot idegen kifejezéssel transzgressziónak nevezzük).

A feltárás pontos helyét és a rovat többi pontját itt találod: Térképnézet

Fotó és szöveg: Veres Zsolt