A biatorbágyi vasúti híd ma csendes

Budapesttől nyugatra található Biatorbágy, ahol egy használaton kívüli völgyhíd (viadukt) hívja fel magára a figyelmet. A vasúti emlékhez hazánk történelmének egy szomorú eseménye fűződik!

1931. szeptember 13-án egy Matuska Szilveszter nevezetű kommunista egyén a Bécsbe közlekedő nemzetközi gyorsvonat alatt közel 2 kg tömegű robbanóanyagot hozott működésbe. A robbanás során a szerelvény nagy része a mélybe zuhant, amelynek következtében 22 ember halt meg, 17 pedig súlyosan megsebesült. A mozdonyvezető holttestét olyan pózban találták meg a romok alatt, hogy kezével a fékkart szorította.
Pár hét múlva Bécsben elfogták Matuskát és letartóztatták, életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték. Büntetését a váci fegyházban töltötte, de a Vörös Hadsereg 1944-es bevonulása miatti zűrzavarban megszökött és eltűnt, s ma sem tudjuk, hogy hol és hogyan fejezte be életét.
A merénylet miatt a hatalmon lévő Károlyi Gyula-féle kormány szigorú intézkedéseket vezetett be a kommunisták ellen, akiket megpróbáltak felszámolni, mivel működésük veszélyeztette a békét és a fennálló politikai rendet. Ezen tisztogatások során végezték ki például 1932-ben Sallai Imrét és Fürst Sándort is.
A merénylet oka és utóélete még máig sem teljesen tisztázott, hisz egyesek szerint a politikai pártok közötti harc egyik durva megnyilvánulása volt!
A Biatorbágy térségéről íródott további cikkeink itt és itt érhetők el!

A viadukt pontos helyét és a rovat többi pontját itt találod: Térképnézet

Fotó és szöveg: Veres Zsolt