Egy őszi reggelen az Upponyi-szoros felett

Bizonyára sokan hallottak már az Tordai-hasadékról vagy a Békás-szorosról Erdélyben, de ha választ kéne adni arra, hogy melyik hazánk legnagyobb és leglátványosabb szurdoka, nem biztos, hogy mindenki azonnal tudná a választ. Ahhoz, hogy láthassuk ezt a fenséges csodát, a Bükk “árnyékában” elhelyezkedő Upponyi-hegységbe kell elvándorolnunk.

A Bükk hegységtől északra helyezkedik el az erdővel fedett, vadregényes hegyvidék, az Upponyi-hegység. A területet kevesen ismerik, annak ellenére, hogy az Országos Kéktúra is áthalad rajta. Az Upponyi-hegységben magyarországi szinten is idős kőzetek tárulnak fel: a legidősebb kőzetei ordovíciumi korúak (földtörténeti óidő vagy más néven paleozóikum első fele), években kifejezve kb. 450 millió évesek. Erre következnek a szilur, a devon, majd a karbon korú rétegek, amelyek ősmaradványokban szegény, metamorfizálódott kőzetek.
A terület egyik fontos kőzete a devon korú Upponyi Mészkő Formáció, amely a leglátványosabb térszíneket hordozza. Ebbe vágódott bele az elmúlt pár millió évben a Csernely-patak, kialakítva hazánk legmélyebb és leglátványosabb szurdokát, az Upponyi-szorost. A hatalmas természetes geológiai feltárás oldalában barlangok tátonganak, tetejéről pedig pazar kilátás nyílik a környező hegyvidékek felé, valamint a Lázbérci-víztározó irányába is.

Az Upponyi-szoros pontos helyét és a rovat többi pontját itt találod: Térképnézet

Fotó és szöveg: Veres Zsolt