A szatmári fegyverletétel emlékműve Domahida mellett

A magyar Alföld keleti peremén, 1920 óta Románia területén fekszik Kismajtény község. A település központjában letérve Domahida felé pár perc alatt elérjük a vasúti megállót, amellyel szemben rejtőzködő kőoszlopra lehetünk figyelmesek, rajta 1711-es dátummal. Miről is mesél nekünk ez az eldugott helyen lévő komor kőoszlop?

1703-11 között zajlott a magyar történelem egyik nagy szabadságharca, amelynek élén II. Rákóczi Ferenc vezérlő fejedelmünk állt. A Habsburgok ellen változó sikerrel folyó harcok és háború vége itt ért véget, a Majtényi-síkon.
1711. április 27-én a Károlyi Sándor vezette kuruc seregek a Majtényi-síkon tették le a fegyvert, Pálffy János császári főparancsnok előtt. A kb. 12 ezer főből álló kuruc sereg tagjai hűségesküt tettek a császárra, földbe szúrták zászlaikat, majd fegyvereik megtartása mellett szabadon elvonulhattak. Tehát láthatjuk, hogy konkrét értelemben nem is igazán fegyverletételről volt szó! Az igazsághoz az is hozzá tartozik, hogy Rákóczi tudta nélkül bocsátkozott tárgyalásokba Károlyi, ezért történelmi megítélése változó, hisz sokan árulónak tartják.
Az emlékmű 1875-ben épült fel egy szatmárnémetiben megmaradt vasúti híd köveiből, s 2011-ben új emléktáblával látták el.
A terület a Károlyi család birtoka volt évszázadokon át, ahová a 18. században jelentős sváb lakosságot telepítettek be.

Az emlékmű pontos helyét és a rovat többi pontját itt találod: Térképnézet

Fotó és szöveg: Veres Zsolt