A pusztamaróti csata emlékműve

Pusztamarót egy kicsiny hegyi telep a Gerecsében, amelyet az Országos Kéktúrát járók jól ismerhetnek. Azt viszont kevesebben tudják, hogy egy komoly emberáldozatokat követelő csata zajlott itt!

1526. augusztus 29-én zajlott történelmünk egyik tragikus és sorsfordító eseménye, a mohácsi csatavesztés. A csata után a török csapatok felprédálták Buda környékét és az Észak-Dunántúlt is. Itt Pusztamarót térségében viszont egy komolyabb létszámú magyar csapat erődítette be magát, és konokul ellenállt a török portyáknak.
A magyar csapat főleg civilekből állt, s szekértábor formájában védték magukat. Egy nagyobb török sereg érkezett a megtörésükre, akik Budáról számtalan ágyút is hoztak magukkal. Több napos ostrom következett, amely során a törökök megtörték a magyar szekérvár ellenállását.
1526. szeptember 15-én a törökök borzalmas vérengzést végeztek, s egyes források szerint 20-25 ezer magyar halott is lehetett, köztük sok asszony és gyermek is.
A véres és a történelemkönyvek által nem említett esemény emlékére Kovács György szobrászművész készített egy kompozíciót, amely megtekinthető ma Pusztamaróton.

Az emlékmű pontos helyét és a rovat többi pontját itt találod: Térképnézet

Fotó és szöveg: Veres Zsolt