A kazári “bad land” egy részlete

Ezúttal Nógrád megyébe látogatunk el, egy Kazár nevezetű, egykoron szénbányászatáról híres község mellé. A település keleti szélén eligazító-tábla jelzi, hogy itt kell letérni az ún. “kazári bad land” felé, amely 20-25 perces könnyed sétával érhető el.

A látványos földtudományi objektum kőzetanyaga a riolittufa, amely kb. 19-18 millió évvel ezelőtt keletkezett, méghozzá heves, robbanásos vulkánkitörések során. A vulkán oldalán leszánkázó és a légkörből visszahulló törmelék, hamu és por cementálódott kőzetté a hosszú évmilliók alatt. A sárgás-fehéres színű riolittufa egy kevésbé cementált és ellenálló kőzet, ezért könnyen áldozatul eshet a külső erők (pl. víz, szél) felszínpusztító tevékenységének. Így van ez itt is!
Emberi vagy természetes hatások miatt a tufán található növényzet megsemmisült, ezért a laza vulkáni anyagot a szabadon váló lejtőn lefolyó vizek aprólékosan felárkolták, felszabdalták. Ennek hatására egy rendkívül látványos térszín jött létre, amely már sok mindenre nem jó, ezért a szakirodalom az ilyen területeket “bad land” névvel illeti.
A kazári “bad land” vagy más néven Sáska-kő a Novohrad-Nógrád Geopark egyik féltve őrzött geoturisztikai attrakciója!

Az eróziós felszín pontos helyét és a rovat többi pontját itt találod: Térképnézet

Fotó és szöveg: Veres Zsolt