A Szálasi-bunker a Kőszegi-hegységben

Hazánk nyugati határszélén fekszik a Kőszegi-hegység, amely átnyúlik Ausztria területére is. A hegységet az Alpok hazánk területére is átnyúló hatalmas takarója alkotja, melynek kőzetanyagai főleg jura és kréta korú metamorfitok.

Az Országos Kéktúra útvonalán haladva az egész Dunántúl legmagasabb pontja, a 882 m magas Írott-kő felé, ajtóval lezárt épületre lehetünk figyelmesek az erdő mélyén. Ez nem más, mint Szálasi Ferenc bunkere, búvóhelye!
Hazánk 1944 októberében megkísérelt kiugrani a II. világháborúból és átállni a szovjetek oldalára, de az árulás és a szélsőjobboldali elemek miatt ez kudarcba fulladt. Magyarország egy bukott ügyért harcolt, melynek eredménye az ország anarchiába süllyedése és pusztulása lett.
A bunkert 1944 novemberében kezdték el építeni tatabányai bányászok segítségével, s 1945 februárjára készült el. Itt találtak menedéket Szálasi és talpnyalói, akik a Vörös Hadsereg elől menekültek el. Az erdő mélyén lévő bunkerből a nyilasok 1945. március végén hátráltak el nyugat felé, s azt felrobbantották. Szálasit, mint háborús bűnöst 1946. március 12-én, 15:30-kor felakasztották. A bunker felújítása folyamatban van, amely vezetővel látogatható!

A bunker pontos helyét és a rovat többi pontját itt találod: Térképnézet

Fotó és szöveg: Veres Zsolt