A Tiszavárkony határában lévő emlékmű

Szolnoktól délre található egy ősi, csendes kis halászfalu, Tiszavárkony. A település a középkori magyar történelemben többször is fontos események színhelye volt, az egyiknek már lassan 1000 éve!

I. András (1046-60) élete és uralkodása vége felé választás elé állította testvérét, a későbbi I. Bélát. Ez a híres és nevezetes találkozás 1059-ben történt Várkony mellett, András király egykori kis várában, a Tiszától nem messze lévő mocsárvilágban.
A korona a királyságot, a kard a hercegséget jelképezte, s András kíváncsi volt rá, hogy testvére mennyire hatalomra törő, s melyiket válassza. Ha Béla a koronát választotta volna, akkor a helyszínen szörnyethal, de egy híve megsúgta neki, hogy a kardot válassza. Ez a nevezetes esemény itt Várkony mellett történt.
A 15. században a hagyomány szerint itt találkozott Szilágyi Mihály és Hunyadi Mátyás is, a 16. században pedig itt keltek át Dózsa hadai kelet felé.
A kis liget a falucskától délre lelhető fel, a Tisza mellett. Az emlékművet 1958-ban emelték mátrai andezitből. Ki hitte volna, hogy ez itt van?

Az emlékmű pontos helyét és a rovat többi pontját itt találod: Térképnézet

Fotó és szöveg: Veres Zsolt