A perm Bodai Agyagkő Formáció felmálló rétegei

A geológia egy különös tudománynak tűnik a külső szemlélő számára. A geológus azokat a feltárásokat keresi állandóan, ahol a területet alkotó kőzetek szálban kibukkannak. Ez azért jó, mert földmunka nélkül megvizsgálhatja az adott területet alkotó földtani képződményeket. Így van ez a Baranya megyei Bodán is!

Boda község környékén több helyen előbukkan egy barnásvöröses színű agyagkő, amely a BAF (Bodai Agyagkő Formáció) névre hallgat, kora perm. A gumósan málló kőzet nem alkot látványos kibukkanásokat, de környezetföldtani szerepe a közeljövőben fontos lehet Magyarországnak. A nagy vastagságú és vízzáró képződmény alkalmas lehet arra, hogy a Paksról származó nagy aktivitású radiokatív hulladékokat elhelyezzük benne. Persze ez még csak feltételes mód, hisz a képződmény megismerése folyamatban van. Alkalmassága ellen szól, hogy tartalmaz vízvezető kőzettesteket és bizonyos részei rendkívül tektonizáltak.
A képen egy Boda községben húzódó vízelvezető csatornát láthatunk, amelyben a BAF felcserepesedő, függőlegesre állított rétegei figyelhetők meg. A BAF egy perm időszaki tavi rendszerben képződött.

A feltárás pontos helyét és a rovat többi pontját itt találod: Térképnézet

Fotó és szöveg: Veres Zsolt