Rózsa Sándor sírja Szamosújváron

Ki ne ismerné a híres és hírhedt magyar betyárt, Rózsa Sándort? Kalandos életéből irodalmi művek, filmek születtek. Azt viszont már kevesebben ismerik, hogy hol és hogyan fejezte be életét!

Rózsát 1869-ben fogták el és hosszú per után 1872-ben ítélték el. Az ítélethozatal utáni évben a történelmi Magyarország egyik leghírhedtebb, legkeményebb és legszökésbiztosabb börtönébe került, az erdélyi Szamosújvárra (1873. május 5.). Erre azért került sor, mert a szegedi Csillagbörtönből többször is szökni próbált. Az öreg betyár már nem is gondolkozott a szökésen, hanem büszkén, csendesen és békésen élte rabéletét. A börtön falai között megroppant egészségi állapota miatt a szabóknál segítkezett, majd harisnyakötéssel foglalatoskodott. A gümőkórban 65 évesen elhunyt Sándort a börtön temetőjében helyezték örök nyugalomba (1878. november 22.). Állítólag az eltemetése előtt fejét levágták és Budapestre vitték, hogy tényleg meggyőződjenek róla, hogy meghalt. A spirituszba áztatott feje egészen a II. világháború végéig megvolt, amikor is rejtélyes körülmények között eltűnt.
A szamosújvári börtönt egy középkori várkastély átalakításával hozták létre, s több ismert magyar történelmi személyiség is raboskodott itt (pl. Dobó István). A börtön ma is üzemel, s Erdély “legnehezebb” fiúit tartják itt fogva. A börtön temetője Rózsa Sándor miatt nemzeti kegyhely!

A sír pontos helyét és a rovat többi pontját itt találod: Térképnézet

Fotó és szöveg: Veres Zsolt