A Bot-kő gejziritjei Sárospatak mellett

Jelen írásunkban a Tokaji-hegység déli peremére látogatunk el, Sárospatak városa mellé. A Megyer-hegyi Tengerszemhez felvezető út mellett magányos, növényzettel benőtt sziklák emelkednek. Alapesetben az arra járó elsétál mellette, de mi most nem ezt tesszük, álljunk meg a sziklák előtt pár perc erejéig!

A Tokaji-hegységet (közismertebb nevén a Zempléni-hegységet) a földtörténeti miocén korban zajló vulkáni működés építette fel, amely 15–14 millió éve kezdődött, s 10–9,5 millió évvel ezelőtt ért véget. A vulkáni működés szüneteiben és azt követően vulkáni utóműködés vette kezdetét a hegység különféle pontjain. Itt Sárospatak mellett is egy kis gejzírkúp “üzemelt”, amelyből magas kovasav-tartalmú meleg vizes oldatok távoztak. A hosszú időn át történő működés hatására egy gejzirit nevű szárazföldi kovaüledék vált ki a forrás környezetében, és az általa táplált tavacskákban. Ez a kőzet roppant kemény, szürkésfehér színű, kalapáccsal megütve csengő hangot ad és szikrát hány. Noha a gejzír később lecsendesedett, majd elhalt, a maradványait ma is tanulmányozhatjuk. A Bot-kő és környéke magasabban helyezkedik el a környezeténél, mert keményebb mivolta miatt nem pusztul olyan gyorsan, mint környezetének kőzetei. A kemény kőzetet malomkőnek bányászták egykoron.
Történelmi érdekesség, hogy a Bot-kő alatti mezőn zajlott a 15. században Hunyadi Mátyás csatája Giskra huszita zsoldosai ellen.

A Bot-kő helyét és a többi térképi pontot itt találod: Térképnézet

Fotó és szöveg: Veres Zsolt