A Bot-kő gejziritjei Sárospatak mellett

Jelen írásunkban a Tokaji-hegység déli peremére látogatunk el, Sárospatak városa mellé. A Megyer-hegyi Tengerszemhez felvezető út mellett magányos, növényzettel körbenőtt sziklák emelkednek. Alapesetben az arra járó elsétál mellette, de mi most nem ezt tesszük, álljunk meg pár perc erejéig!

A Tokaji-hegységet (közismertebb nevén a Zempléni-hegységet) a földtörténeti miocén korban zajló vulkáni működés építette fel, amely 15 millió éve kezdődött, s kb. 9 millió évvel ezelőtt ért véget. A vulkáni működés szüneteiben és azt követően utóvulkáni működés vette kezdetét a hegység különféle pontjain. Itt Sárospatak mellett egy kis gejzírkúp “üzemelt”, amelyből magas kovasavtartalmú melegvizes oldatok távoztak. A hosszú időn át történő működés hatására egy gejzirit nevű szárazföldi kovaüledék vált ki a forrás környezetében, és az általa táplált tavacskákban. Ez a kőzet roppant kemény, szürkésfehér színű, kalapáccsal megütve csengő hangot ad és szikrát hány. Noha a gejzír később lecsendesedett, majd elhalt, a maradványait ma is tanulmányozhatjuk.
A Bot-kő és környéke magasabban helyezkedik el a környezeténél, mert keményebb mivolta miatt nem pusztul olyan gyorsan, mint környezetének kőzetei.
A kemény kőzetet malomkőnek bányászták egykoron. A Bot-kő alatti mezőn zajlott a 15. században Hunyadi Mátyás csatája Giskra huszita zsoldosai ellen.

A Bot-kő helyét és a rovat többi pontját itt találod: Térképnézet

Fotó és szöveg: Veres Zsolt