A Mária- vagy Alsó-Maros-forrás Marosfő határában

Kedves olvasóink nagy része úgy hiheti, hogy egy folyónak csak egy forrása van. A Maros esetében viszont legalább két forrás ismeretes, amelyek földrajzilag is viszonylag távol helyezkednek el egymástól. A folyó forrásainak felkereséséhez legalább egy napot kell szentelnünk: a turisztikai forrás megtekintésén gyorsan túleshetünk, de a földrajzi forrás becserkészése igazi felfedező út lehet. Eredjünk hát most ezek nyomába, a Gyergyói-havasok mélyén. Kalandra fel, irány a kövek világa!

A Keleti-Kárpátok egyik nyugatabbi vonulata a Gyergyói-havasok, melynek déli elvégződésénél, a Gyergyói- és a Csíki-medencéket elválasztó Geréces-nyereg (890 m) térségében fekszik a kis üdülőhely, Marosfő. A döntően magyarok lakta település neve is sejteti már, hogy itt van valahol a Maros „feje”, azaz a Maros eredete, forrása. Ez részben igaz, hisz a Marosnak csak a turisztikai forrása található a településen áthaladó főúttól pár száz méteres sétára. Az Alsó–Maros-forrás vagy Mária-forrás névre is hallgató kellemes ízű, hideg vizű forrást azért nevezik turisztikai forrásnak, mert a Székelyföldet busszal járó turistáknak – könnyű megközelíthetősége miatt – ezt szokták csak bemutatni, hisz a másik, a Maros ún. földrajzi forrása több órás gyalogtúrával érhető csak el. A turisztikai Maros-forrás a település központjából, a Mókus Vendéglő parkolójából közelíthető meg egy ösvényen (Csíkszereda felé haladva az úttól jobb kéz felé). Ennek a forrásnak a foglalata látszik a rovathoz csatolt képen is.
A folyó földrajzi forrása (Felső–Maros-forrás) Marosfőtől északra (légvonalban kb. 4 km-re), a Fekete-Rez (1538 m) déli oldalában található, 1485 m magasan. A kristálytiszta, finom és bőséges vizet adó forrás környezete szépen kiépített (pl. pallók, vályú), ahol csiszolt és feliratozott emlékkő adja tudomásul a Maros legfontosabb hidrogeográfiai adatait. A forrás a piros kereszt és piros kör jelzéseken érhető el Marosfőről, ahol utunk során táblák is segítik az útbaigazítást. Az itt eredő és patakként lefolyó víz Marosfőtől nyugatra találkozik azzal a vízfolyással, melynek vize a turisztikai forrásban lát napvilágot (3 km-es út megtétele után).
Itt ered hát az a szelíd folyó, mely a Gyergyói-medencén átfolyva átvágja magát a Kelemen- és a Görgényi-havasok között (Felső–Maros-áttörés), keresztül és kasul kalandozza az Erdélyi-medencét, s áthatolva az Erdélyi-szigethegység és a Déli-Kárpátok között (Alsó–Maros-áttörés), Szegednél folyik be a Tiszába.
A Maros forrásaitól északra, pár órás túrával érhető el a Maros testvérének, az Olt folyónak is a forrása, amely azonban már egy másik rovatunk témája lesz.

Az Alsó–Maros-forrás pontos helyét és a többi térképi pontot itt találod: Térképnézet

Fotó és szöveg: Veres Zsolt