A Pes-kői-gombaszikla, mint egyedülálló földtudományi érték

Tarnalelesztől északra (Vajdavár-hegység), a Leleszi- és a Vermes-völgy találkozásánál emelkedik a 354 m magas Pes-kő. A homokköves kopárokkal tarkított hegy számos földtudományi értéket rejt. Egy ilyen a hegy délkeleti oldalában nyíló Peskő-barlang, amely kiterjedése miatt a környék számos barlangjának egyik legnagyobbika. A barlangtól északnyugat felé haladva csalitos, nehezen megközelíthető terepen érjük el a Pes-kő igazi földtudományi attrakcióját, egy magányosan álló homokkő gombasziklát.

A 260 m-es tengerszint feletti magasságban elhelyezkedő 2,5 m magas, magányosan álló gombaszikla a Pes-kő déli, borókákkal és fiatalabb, vegyes erdővel borított részén helyezkedik el. A gombasziklát megvizsgálva megállapítható, hogy padjai északias irányban dőlnek, és négy jobban, három kevésbé cementált egységből épül fel. De vajon hogyan alakulhatott ki ez a bizarr sziklaképződmény?
A Tarnalelesz környéki dombok felépítésében kora-miocén korú (kb. 23-19 millió évvel ezelőtti) törmelékes üledékes kőzetek (döntően homokkövek) vesznek részt. Ezek az egykoron itt hullámzó Paratethys partközeli, sekélytengeri zónájában rakódtak le. A hullámzás és az árapály-tevékenység által mozgatott trópusi tengert cápák és különféle vastaghéjú kagylók népesítették be. Egy ilyen környezetben rakódott le a geológusok által Pétervásárai Homokkő Formációnak nevezett képződmény is, amely a fotón látható Pes-kőnél bukkan a felszínre, méghozzá nem is akármilyen formában.
A formáció egy jellegzetessége, hogy a cementáltsága helyről-helyre változik. Az erősebben cementált, keményebb részek jobban ellenállnak a felszíni, ún. külső erők (pl. víz, szél) lepusztító tevékenységének, mint a “puhábbak”. A cementáció karbonátos jellegű, ahol a kalcit nevezetű ásvány “tapasztja össze” a homokkövet alkotó (döntően) kvarcásványokat.
A bizarr kinézetű Peskői-gombaszikla kiformálásában tehát valóban a természet vett részt, amely “láthatatlan kalapácsával” a “puhább” részeket jobban meg tudta bontani, mint a keményebbeket.
A gombaszikla feletti hegyoldalból remek kilátás nyílik a Tarnalelesz környékére és a Mátra főgerince felé.
Érdemes megtekinteni az innen nem messze található Nagy-kő homokkőormát is.

A Peskői-gombaszikla pontos helyét és a rovat többi pontját itt találod: Térképnézet

Fotó és szöveg: Veres Zsolt