A Rakacai Márvány egyik alapszelvénye a Rakaca-patak mentén

Az Északi-középhegység területén, Miskolctól északkeletre húzódik hazánk egy kevésbé ismert kistája, a Szendrői-rögvidék. A periférikus helyzetben lévő, gazdasági és társadalmi problémákkal küzdő terület nem bővelkedik turisztikai látnivalókban. Viszont földtanilag rendkívül izgalmas, hisz olyan kőzetek bukkannak itt a felszínre, amelyek magyarországi szinten igen idősnek számítanak. Az egyik ilyen kőzet a legendás Rakacai Márvány, amelyhez igen érdekes történetek fűződnek. Járjunk most ennek nyomába, kalandra fel!

A Szendrői-rögvidéket a földtörténeti paleozóikumban képződött kisfokú metamorf kőzetek (kristályos mészkő, márvány, fillit) építik fel, amelyek közül a híres Rakacai Márvány karbon korú. Kb. 350 millió évvel ezelőtt a területet hordozó lemeztöredéken egy ún. karbonátplatform épült ki, amelyen zátonyok telepedtek meg. Ennek meszes, karbonátos anyagából jött létre a Rakacai Márvány kiindulási kőzete (protolitja), az a mészkő, amely később márvánnyá kristályosodott (kréta időszak, 2-3 kbar nyomás/300-450°C hőmérséklet).
A karbon korú márvány ma a felszínen Szendrő és Rakaca között nyomozható, a Rakaca-patak két oldalán, 15 km hosszan és 1,5 km szélességben. A kékesszürke és fehér sávos, rendkívül mutatós metamorf kőzetet több védett feltárás is bemutatja a Rakaca felé kanyargó országút bevágásaiban.
A márvány felhasználása az ősidőkbe nyúlik vissza, de komolyabb bányászata a szocializmus éveiben, a 20. század második felében zajlott. Ekkor több kis kőfejtő üzemelt Rakaca és Rakacaszend térségében, amelyek a helyi férfi lakosságnak is kiváló munkalehetőséget biztosítottak. A szép díszítőkőből jutott bőven a budapesti metróállomásokra, sőt még a moszkvai KGST palota építéséhez is. Ez viszont mára a múlté: az egykori bányákat benőtte a gaz, feltöltődtek szeméttel és az egykori munkások segélyekből élnek. Vajon lesz még hangos a volt rakacai TSZ kőfejtő a kalapácsok és a robbantások hangjától?
A csatolt képen található védett földtani alapszelvény Rakacaszend és Rakaca között található, az országút egyik bevágásában.

A feltárás pontos helyét és a rovat többi pontját itt találod: Térképnézet

Fotó és szöveg: Veres Zsolt