Kőmementó az egykori Lenintanya közelében

1950 nyarán megkezdődött a kommunista Magyarországon a rendszer ellenségeinek tartott egyének és családjaik deportálása az Alföld állami gazdaságaiba. Az ÁVH és a rendőrség közreműködésével 1950-53 között több mint 8000 embert hurcoltak el otthonaikból, raktak marhavagonokba és szállították el kényszermunkára a Nagykunság, a Hortobágy vagy a Hajdúság valamelyik táborába a tizenkettő közül. Ezekből mára már nem sok minden maradt, de a képen is látható, Polgár melletti Lenintanya emlékművén keresztül meséljenek most a kövek hazánk történelmének egyik legsötétebb időszakáról!

Polgár városát kelet felé elhagyva, a hajdúnánási út bal oldaláról földút indul észak felé, mellette komor emlékmű áll, a következő felirattal: “Ez az út vezetett az 1,5 km-re lévő, Lenin-tanyának nevezett kényszermunka-táborba, ahová 1950. június 23. és 1953. október 31. között 175 családot, 630 embert, csecsemőt, gyermeket, felnőttet, aggastyánt hurcoltak el, bírósági ítélet nélkül, örökös rabságba. Megemlékezésül az utókor számára állították az elhurcolást túlélő volt táborlakók. 2003. szeptember 14.”
Az itteni tábor volt az egyik legnagyobb és legrosszabb a 12 tábor közül: mindennaposak voltak a kegyetlenkedések és a megaláztatások. A táborba folyamatosan érkeztek a deportáltak, akiknek már a kezdetekben szűkösnek bizonyultak az ablaktalan juhhodályok, amelyekben lakniuk kellett. Emiatt nekik kellett felépíteniük azokat a barakkokat, ahol később laktak. A láger építése mellett a mezőgazdasági munka volt a táborlakók fő feladata. Lenintanya felszámolására 1953 őszén került sor.
A fotón bal szélén jól kivehető az a rabok által épített út, amely egykoron Lenintanyára vezetett. Ezen másfél kilométert megtéve juthatunk el a láger egykori területére, ahol mára már csak egy beomlott kút és építőanyag-maradványok utalnak a szomorú múltra. Emlékezzünk közösen az itt elhunyt vagy fogvatartott magyarokra!

„Pulik helyett vérebekkel
Ostor helyett fegyverekkel
Őrzik az embercsordákat
Ez a híre Hortobágynak.”
(Debreczeni József, Hortobágyról zokog a szél, 1953)

Forrás és további részletek: https://www.telepesek.hu

Lenintanya pontos helyét és a rovat többi pontját itt találod: Térképnézet

Fotó és szöveg: Veres Zsolt