A Vereckei-hágón álló emlékmű

A Vereckei-hágó fogalom a magyar történelemben. Az Ukrajnában, Kárpátalján található hágó ma az Északkeleti-Kárpátok egyik legjelentősebb átjárója, és az volt a történelemben is.

A magyar törzsek többek között itt keltek át a Kárpátokon és foglalták el későbbi hazájukat, a Kárpát-medencét. A későbbiekben többször tört itt ellenség a magyar népre, pl. a 13. században a tatárok vagy az I. világháború idején az orosz cári erők, de súlyos harcok folytak itt a II. világháborúban is. A 18. század elején többször járt erre Rákóczi Ferenc is.
A 841 m magasan fekvő hágóra ma rossz minőségű út visz fel, s felérve különféle partizán-emlékművek és a szovjet időket idéző “förmedvények” fogadják az arra járókat. Az országúttól távol eső helyen áll egy emlékmű, ahonnan csodás panoráma tárulkozik ki. Ez nem más, mint az évtizedek óta épülő magyar honfoglalási emlékmű, amelyről sokat lehetett hallani a híradásokban.
Már állt itt emlékmű 1896-ban is, amelyet a II. világháború után leromboltak. A ma látható emlékművet 1996-ban készítette el Matl Péter munkácsi szobrászművész. Sajnos azóta az emlékművet többször megrongálták az ukrán nacionalisták és kijelenthetjük, hogy még ma sincs kész.
Akármi is lesz a történet vége, az emlékműtől a tájra tekintve furcsa érzés fogja el az embert itt, a mai magyar határtól több száz kilométerre!

Az emlékmű pontos helyét és a rovat többi pontját itt találod: Térképnézet

Fotó és szöveg: Veres Zsolt