Kútjavító és mélyszivattyús berendezés részlete

Korábban a kőolaj kialakulásáról ejtettünk néhány szót. Most pedig nézzük meg, hogy a mélyben, a kőzetek pórusaiban felhalmozódó olajat hogyan tudjuk a felszínre hozni!

A kőolaj és a földgáz bizonyos körülmények között meg tud jelenni a felszínen is, így fedezték azt fel pl. az ókori Mezopotámiában élők, hogy azok éghetőek.
Az esetek nagy részében azonban a szénhidrogének több ezer méter mélységben, különféle csapdákban gyűlnek össze, ahonnan ki kell őket szedni. Hosszú technikai fejlődés eredményeként ma már nagyon hatékony fúrási technológiák állnak rendelkezésünkre.
A fúrási tevékenység egy olyan kőzetroncsolási technológia, amely során forgó mozgást végző fúrószárat (végén a fúróval) nyomunk neki a mélyben található kőzeteknek. Ennek során a szerszámzat folyamatos bővítésével érjük el a kívánt mélységet, ahol az olajcsapda található. A fúráshoz tartozik az is, hogy a fúrólyuk stabilitását folyamatosan fenntartjuk a fúrás során felhasznált fúróiszap segítségével és a béléscsövekkel, valamint azok lyukfalhoz való cementezésével.
A célréteg elérése után a fúrás befejeződik és a kutat termelésre alakítják át. Ennek végére már megindul az olaj/gáz/víz beáramlása a fúrólyukba és a felszín felé. A kút termelvényét csővezetékeken szállítják el a kitermelés helyétől, majd annak gyűjtése, kezelése, tárolása és szállítása után megy a finomítóba.

A berendezés pontos helyét és a rovat többi pontját itt találod: Térképnézet

Fotó és szöveg: Veres Zsolt