A siroki Törökasztal misztikus faragott köve

A Mátra és a Bükk között, a Tarna völgyében helyezkedik el Sirok. A község elsősorban a föléje magasodó középkori váráról nevezetes, de kevesen tudják, hogy a vártól északkeleti irányban bizarr formájú, és misztikus kövek bújnak meg az erdő mélyén.

Sirok környékét kb. 17 millió évvel ezelőtt (miocén kor) képződött, heves vulkánkitörések által létrehozott vulkáni törmelékes kőzetek (főleg riolit- és dácittufák) borítják. A könnyen faragható vulkáni tufákba barlanglakások, istállók és középkori kazamaták mélyülnek.
A turistáktól nyüzsgő középkori vár romjaitól nem messze tufába mélyülő, tál alakú mélyedés hívja fel magára a figyelmet, amely a térképen Törökasztal néven szerepel. A sziklatorony tetejére üstszerű mélyedést, csatornákat és lyukat vájtak a régmúlt idők emberei. Mostani fejjel nem érthetjük meg ezek rendeltetését, mert a kereszténység elterjedése előtti népcsoportok ősi áldozati helyei voltak ezek. A mélyedésben áldozati állatokat boncoltak fel, s a csatornák pedig a vér elvezetésére szolgálhattak.
A középkori őrhelyről (innen a neve) szép a kilátás a Bükk és a Mátra irányába is.

A Törökasztal helyét és a rovat többi pontját itt találod: Térképnézet

Fotó és szöveg: Veres Zsolt