A Radácsi-kő bányász jelképpel

A Tokaji-hegység vagy ahogyan a Kárpát-medencei tájbeosztás hívja, az Eperjes-Tokaji-hegység középkori bányászati emlékekben igencsak bővelkedik.

A vulkanikus eredetű, erdővel borított hegységben a vulkáni működés kb. 15 millió évvel ezelőtt (miocén) kezdődött, s kb. 9 millió évvel ezelőtt ért véget. A hosszú és szakaszos vulkanizmus során rendkívül vastag és változatos vulkáni összlet jött létre. A jellemző kőzetek az andezitek, riolitok, dácitok és ezek kitöréstermékei.
A vulkáni működés szüneteiben és azt követően a vulkáni utóműködés hatására jelentősebb érctelepek alakultak ki. Az oldatok csaptak ki aranyat és ezüstöt is. Ezt bányászták évszázadokon át például Telkibánya mellett, amelynek számtalan nyoma fellelhető a zempléni erdőkben.
A képen az ún. Radácsi-kő látható, amely Hollóháza és Kéked között található, a sárga turistajelzés mentén. A kő egyedülálló a maga nemében, hisz hasonlót nem ismerünk hazánk területéről. A nagyméretű monolit nem más, mint egy bányászjelvénnyel ellátott határkő-szikla. Ez jelezte a középkorban a telkibányai bányászati terület határát.
A kőtől kőhajításnyira található egy beomlasztott régi aranybánya tárója is.

A Radácsi-kő helyét és a rovat többi pontját itt találod: Térképnézet

Fotó és szöveg: Veres Zsolt